Aktualnosci

Published on 8 lutego, 2018 | by Katarzyna

0

Działalność świetlicy przy ZSPiG w Maruszynie Górnej

W ramach działań świetlicowych finansowanych z GKRPA w Szaflarach w Maruszynie Górnej realizowany był projekt pn.:

„Smacznie, zdrowo – kulturalnie, kolorowo”  Przez realizację swoich zainteresowań do przyszłego zawodu.

Celem  projektu było:

– kreatywne, pożyteczne sposoby zagospodarowania wolnego czasu jako przeciwdziałanie nudzie i patologii,

– odkrywanie i rozwijanie zainteresowań oraz uzdolnień uczniów poprzez kontakt ze sztuką we wszystkich aspektach z naciskiem na rękodzieło,

– przygotowanie młodego człowieka do świadomego i aktywnego udziału w życiu dorosłym, poprzez zgłębienie podstaw savoir-vivre,

– odkrywanie i rozwijanie talentów w dziedzinie kulinarnej,

– tworzenie własnych przepisów w konsekwencji potraw oraz opracowanie „Książki kucharskiej młodego człowieka”,

– propagowanie nawyków zdrowego odżywiania mającego korzystny wpływ na prawidłowe komponowanie posiłków w wieku dorosłym.

– wdrożenie do współpracy rodziców, którzy chcieliby zaangażować się czynnie w wybrane zagadnienia, przekazując swoje doświadczenie dzieciom.

– „chciałbym w przyszłości robić to co lubię, a nie tylko to co muszę”.

Uczestnikami projektu są uczniowie objęci opieką świetlicową oraz chętni chcący rozwijać swoje uzdolnienia praktyczne.

Zajęcia prowadzone będą w obrębie trzech zagadnień tematycznych:

  1. Zajęcia kulinarne:

– opracowywanie przepisów,

– praktyczne wykorzystanie już znanych przepisów,

– komponowanie posiłków,

– ustalanie i przygotowywanie menu dziennego -śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, deser.

– praktyczne wykonywanie potraw tradycyjnych – polskich oraz próby wykonywania potraw z różnych stron świata,

– pokazywanie różnic kuchni wegetariańskiej, orientalnej i innych,

– promocja zdrowego odżywiania, wartości odżywcze warzyw, owoców,

– znaczenie aktywnego spędzania wolnego czasu,

– zajęcia mogą być inspiracją do wyboru przyszłego zawodu kucharza, kucharki, dietetyka.

  1. Rękodzieło:

– zajęcia praktyczne z zakresu kształtowania sprawności manualnej, umiejętności wykonania robótek ręcznych na drutach /opanowanie podstawowych ściegów/,

– szydełkowanie- podstawowe wzory i ściegi/

– wyszywanie haftem tradycyjnym, krzyżykowym,

– próba tkactwa,

– próba opanowania podstawowych umiejętności szycia na maszynie wieloczynnościowej.

– inspiracja do wyboru przyszłego zawodu z zakresu realizowanych zajęć: krawcowa, rękodzieło ludowe, artystyczne

 

  1. Savoir – vivre:

– wykłady, prezentacje, filmiki z zakresu podstaw właściwego zachowania się w różnych sytuacjach życiowych,

– kształtowanie umiejętności prawidłowego nakrywania i dekorowania stołu, co może być inspiracją do wyboru przyszłego zawodu kelnera, kelnerki szczególnie poszukiwanego na terenie naszego regionu.

 

Przyznane środki finansowe przeznaczone zostały na zakup sprzętu, przyborów i narzędzi, jak również na artykuły niezbędnych do realizacji przedstawionych zagadnień. Zakupiliśmy:  gofrownice, robot kuchenny, platforma do smażenia naleśników, opiekacze do kanapek i tostery. Oprócz sprzętu zakupiliśmy również niezbędne naczynia i przybory kuchenne do zajęć kulinarnych. W związku z tym, że zajęcia kulinarne cieszyły się ogromną popularnością wśród dzieci nie tylko najmłodszych, ale i tych najstarszych również postanowiliśmy w 2017 roku skupić się właśnie szczególnie na nich i dać  możliwość samodzielnego działania w kuchni czego nie zawsze mogą doświadczyć we własnym domu. Zajęcia z rękodzieła i krawiectwa będziemy kontynuować w 2018 roku.


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑