Działalność świetlicy przy ZSPiG w Maruszynie Górnej
W ramach działań świetlicowych finansowanych z GKRPA w Szaflarach w Maruszynie Górnej realizowany był projekt pn.:
„Smacznie, zdrowo – kulturalnie, kolorowo” Przez realizację swoich zainteresowań do przyszłego zawodu.
Celem projektu było:
– kreatywne, pożyteczne sposoby zagospodarowania wolnego czasu jako przeciwdziałanie nudzie i patologii,
– odkrywanie i rozwijanie zainteresowań oraz uzdolnień uczniów poprzez kontakt ze sztuką we wszystkich aspektach z naciskiem na rękodzieło,
– przygotowanie młodego człowieka do świadomego i aktywnego udziału w życiu dorosłym, poprzez zgłębienie podstaw savoir-vivre,
– odkrywanie i rozwijanie talentów w dziedzinie kulinarnej,
– tworzenie własnych przepisów w konsekwencji potraw oraz opracowanie „Książki kucharskiej młodego człowieka”,
– propagowanie nawyków zdrowego odżywiania mającego korzystny wpływ na prawidłowe komponowanie posiłków w wieku dorosłym.
– wdrożenie do współpracy rodziców, którzy chcieliby zaangażować się czynnie w wybrane zagadnienia, przekazując swoje doświadczenie dzieciom.
– „chciałbym w przyszłości robić to co lubię, a nie tylko to co muszę”.
Uczestnikami projektu są uczniowie objęci opieką świetlicową oraz chętni chcący rozwijać swoje uzdolnienia praktyczne.
Zajęcia prowadzone będą w obrębie trzech zagadnień tematycznych:
- Zajęcia kulinarne:
– opracowywanie przepisów,
– praktyczne wykorzystanie już znanych przepisów,
– komponowanie posiłków,
– ustalanie i przygotowywanie menu dziennego -śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, deser.
– praktyczne wykonywanie potraw tradycyjnych – polskich oraz próby wykonywania potraw z różnych stron świata,
– pokazywanie różnic kuchni wegetariańskiej, orientalnej i innych,
– promocja zdrowego odżywiania, wartości odżywcze warzyw, owoców,
– znaczenie aktywnego spędzania wolnego czasu,
– zajęcia mogą być inspiracją do wyboru przyszłego zawodu kucharza, kucharki, dietetyka.
- Rękodzieło:
– zajęcia praktyczne z zakresu kształtowania sprawności manualnej, umiejętności wykonania robótek ręcznych na drutach /opanowanie podstawowych ściegów/,
– szydełkowanie- podstawowe wzory i ściegi/
– wyszywanie haftem tradycyjnym, krzyżykowym,
– próba tkactwa,
– próba opanowania podstawowych umiejętności szycia na maszynie wieloczynnościowej.
– inspiracja do wyboru przyszłego zawodu z zakresu realizowanych zajęć: krawcowa, rękodzieło ludowe, artystyczne
- Savoir – vivre:
– wykłady, prezentacje, filmiki z zakresu podstaw właściwego zachowania się w różnych sytuacjach życiowych,
– kształtowanie umiejętności prawidłowego nakrywania i dekorowania stołu, co może być inspiracją do wyboru przyszłego zawodu kelnera, kelnerki szczególnie poszukiwanego na terenie naszego regionu.
Przyznane środki finansowe przeznaczone zostały na zakup sprzętu, przyborów i narzędzi, jak również na artykuły niezbędnych do realizacji przedstawionych zagadnień. Zakupiliśmy: gofrownice, robot kuchenny, platforma do smażenia naleśników, opiekacze do kanapek i tostery. Oprócz sprzętu zakupiliśmy również niezbędne naczynia i przybory kuchenne do zajęć kulinarnych. W związku z tym, że zajęcia kulinarne cieszyły się ogromną popularnością wśród dzieci nie tylko najmłodszych, ale i tych najstarszych również postanowiliśmy w 2017 roku skupić się właśnie szczególnie na nich i dać możliwość samodzielnego działania w kuchni czego nie zawsze mogą doświadczyć we własnym domu. Zajęcia z rękodzieła i krawiectwa będziemy kontynuować w 2018 roku.